logo
bannerbg bannerbg bannerbg bannerbg bannerbg bannerbg bannerbg bannerbg
leftBg rightBg

Torekov    

Vi på Jakobssons har förmånen att verka på hela Bjärehalvön, men även in i Ängelholm och Laholms kommuner. Vår verksamhet utgår ifrån vårt kontor som är  beläget i Torekov.

Torekov, denna mysiga by med de charmiga husen längst ut på Bjärehalvöns spets.

Orten har i alla tider präglas av havet och det speciella ljuset. Här finns skola, affärer, bibliotek, idrottsplats, restauranger, bageri och bensinstation. 

Byn har en mycket gammal historia tack vare den naturhamn som klipporna vid Warmbadhuset erbjuder. Strax ovanför hamnen finns en öppen plats där den första medeltida kyrkan låg, Sankta Thoras kyrka, som än idag är en populär mötesplats. Det lilla fiskeläget utvecklades under mitten av 1800-talet till ett välmående samhälle, där sjöfarten dominerade. Från denna tid härstammar många av de sjökaptenshus och fiskarestugor som utgör byns idylliska gatumiljö.

Ortsnamnet Torekov betyder antingen "viken vid höjden" eller "Thoras hydda". Vilken av tolkningarna som är den korrekta går dock inte att fastställa.

I Torekov finns olika sorters havsbad, småbåtshamn med aktivt segel- och båtliv och många andra föreningar- inte minst idrottsföreningen. Ortens 18-håls golfbana är rikskänd för att vara spelbar året om. Här finns också tennis och minigolfbanor. Torekov är en slags knutpunkt för vandringsleden Skåneleden både åt nordost och söderut. Stora delar av den omgivande strandmarken, malarna, är avsatt som naturreservat och ett omtyckt strövområde i alla väder. Utanför samhället ligger Hallands Väderö med underbar natur och goda båtförbindelser. Ett mycket uppskattat utflyktsmål för alla åldrar. 

Många väljer att bo i Torekov tack vare det fantastiska läget vid havet. Genom många besökare och fritidsboende har man överraskande bra service i förhållande till storleken. Med buss eller bil går det bra att pendla till arbete i Båstad, Ängelholm eller andra närliggande städer. Tågstation finns i Båstad och flygplats i Ängelholm.

Torekov är en av orterna på halvön som du vill komma tillbaka till, igen och igen och igen...

Båtsmansgatan 14, 269 77 Torekov . tel 0431-36 35 00 . fax 0431-36 39 65 . e-post info@jajab.se